Notícies

La Ministra de Joventut i Infància reconeix que la inversió de l’Estat en polítiques de suport a la infància és “inacceptable”

La Ministra de Joventut i Infància reconeix que la inversió de l’Estat en polítiques de suport a la infància és “inacceptable”

Comparteix la notícia

26.09.24

L’Estat espanyol és la quarta economia de la Unió Europea i va créixer un 2,5% el darrer any. Mentrestant, el 34,5% dels infants de l’Estat es troben en risc de pobresa o exclusió social i actualment només s’inverteix en polítiques de suport a la infància un 1,5 del PIB, un punt per sota de la mitjana europea. “Això és una contradicció inacceptable, una incongruència.” Qui davant de les xifres esmentades ha pronunciat aquestes paraules ha estat ni més ni menys que la Ministra de Joventut i Infància del Govern espanyol, Sira Rego, que avui ha protagonitzat una nova edició del Fòrum Social Pere Tarrés, l’espai de debat i reflexió periòdic de la Fundació Pere Tarrés.

En una intervenció molt contundent i a estones autocrítica, Rego ha reconegut que cal fer molt més per trencar el cercle de la pobresa infantil: “Hem de trencar la bretxa d’inversió en infància que tenim amb la resta d’estats de la Unió Europea: una democràcia no pot ser robusta i sana si no aborda aquestes desigualtats”, ha acceptat.

Durant la seva intervenció, Rego ha recollit el guant que li ha tirat uns minuts abans el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, que en presentar-la ha apuntat els reptes que al seu parer hauria d’abordar el departament que presideix. “Que un terç dels nens i nenes del nostre país visquin per sota del llindar de la pobresa és inacceptable”, ha lamentat Pujol, que també ha reclamat solucions al problema de l’habitatge, un millor finançament dels centres socioeducatius que acompanyen infància en situació vulnerable i mesures per erradicar les violències i per oferir un oci alternatiu i de qualitat als infants i joves que eviti la dependència de les noves tecnologies.

Rego ha respost tema per tema i ha posat les seves esperances en dues propostes legislatives, la futura llei de la joventut que el Govern espera aprovar en breu i l’avantprojecte de llei d’entorns digitals segurs, que presentarà d’aquí a unes setmanes i que vol posar els infants i joves al centre: “Cal regular l’entorn digital, no podem pensar que és un lloc que no pot ser regulat. Ha d’haver-hi un pacte i unes regles”, ha reflexionat, abans d’assegurar: “No podem garantir que els beneficis de les empreses es construeixen a costa dels infants. No pot dominar la llei de la selva!”

La Ministra també ha anunciat que es planteja ampliar fins als 30 anys el límit d’edat per rebre ajuts a la joventut, amb l’objectiu de promoure l’emancipació, i que prepara una “proposta d’acollida solidària” de joves migrats que arriben al nostre país sense xarxa familiar per a tots els territoris de l’Estat que tingui en compte la ràtio per població.

En resum, Rego ha deixat clar que la prioritat del seu departament és “elevar a rang d’estat les polítiques d’infància i joventut” amb mesures “que escoltin els joves i no els assenyalin”. Per Rego, les noves generacions tenen un “paper transcendent en el camí cap a la construcció de nous marcs de convivència”.

El Fòrum Social Pere Tarrés és un dinar-conferència-col·loqui amb més de 15 anys de trajectòria que arriba ja a la seva 90a edició. Durant tot aquest temps s’ha consolidat com un espai de reflexió i debat plural en temes d’acció social que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic. Pel Fòrum hi han passat personalitats com ministres, presidents de la Generalitat o el president del Parlament Europeu, entre d’altres experts i expertes.